Sinikka Juhola

Ennakkoluuloton opettaja

 

Vihapuhekeskustelun vastapainoksi tuon esiin toisenlaisia näkemyksiä.

Anne Flinkkilän taannoisessa haastatteluohjelmassa olivat irakilainen Hussein Al-Taee ja hänen ensimmäinen opettajansa Maisa Istolainen.  Heidän välillään vallitsi edelleen arvostava ja lämmin suhde yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen.

Hussein Al-Taee oli tullut Suomeen 1990-luvun laman aikoihin, ollessaan 10-vuotias. Hänen perheensä tuli kiintiöpakolaisena Saudi-Arabian pakolaisleiriltä.  Perheen isä oli poliittisesti aktiivinen, jolloin oli aina mahdollisuus joutua vangituksi.  He olivat saaneet valita muutaman maan kesken, mihin haluaisivat.  Suomi valikoitui, koska täällä oli vakaat olot, sananvapaus ja lapsille koulutus.

Perhe sijoitettiin Valkeakoskelle, jossa ei ollut ainoatakaan ulkomaalaista.  He saivat kuitenkin hyvän vastaanoton. Sitten kuvaan tuli Maisa Istolainen, tavallinen opettaja, joka sai opetettavakseen viiden tummatukkaisen oppilaan miniluokan, jonka kanssa ei ollut yhteistä kieltä.  Opettaja katseli ymmällään edessään olevia viittä odottavaa silmäparia, miettien miten heitä opettaisi.  Sitten päästiin alkuun sana kerrallaan.  Lapset oppivat nopeasti, mutta opettaja sai toisinaan käyttää kaiken näyttelemistaitonsa ja keksimiskykynsä havainnollistaakseen esim. suomenkielen sijamuotoja.  Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja lopputuloksena Hussein Al-Taee puhuu suomea kuin kuka tahansa suomalainen.

Opettaja Maisa Istolainen opetti lapset myös tuntemaan Suomea muulla tavoin.  Hänen työnsä oli mitä parhainta kotoutusta.

 

Hussein Al-Taee työskentelee presidentti Ahtisaaren CMI-järjestössä, joka sovittelee konflikteja.  Systeemi on hyvin yksinkertainen, mutta tehokas:  Osapuolet kootaan yhteisen pöydän ympärille ja jokainen saa esittää mielipiteensä, jota toisten on kuunneltava.  Sitten etsitään yhdessä ratkaisua.  Myötätunto, ymmärrys ja kohtaaminen ovat tärkeitä.  Samoin on koulumaailmassa riitojen selvittelyssä.

 

Hussein Al-Taee koki olevansa samanarvoinen muiden suomalaisten kanssa, kun armeijassa annettiin ase käteen ja sanottiin, että puolusta isänmaatasi ja samat neuvot sai kaveri vieressä.

 

Löytyy hyviäkin asioita!

 

Ps.  Uuden sisäministerimme Kai Mykkäsen ajatus kiintiöpakolaisista, olisi varmaan hyvä uudistus!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Hienoa sovittelevaa ja rauhaa arvostavaa kirjoitusta.

Pohjoisnavalla ihmiset asuvat igluissa, jotka tehdään jäästä. Suomessa ja muussa Euroopassa ja Venäjällä ihmiset pääsääntöisesti asuvat taloissa, jotka tehdään puusta, kivestä ja betonista. Etelän aavikoilla, joista noita kiintiöpakolaisia Suomeen tuotetaan, ihmiset ovat kautta aikain asuteen teltoissa. Se on heidän normaalia asumistaan.

Nykyään humanitaarisen avun turvin he ovat saaneet paremmat asumisolosuhteet kuin pelkästään omin voimin. Tämä on rauhan työtä myös.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset