Sinikka Juhola

Ooppera Jevgeni Onegin

 

Tshaikovski ihastui Puskinin runoelmaan Jevgeni Onegin ja halusi säveltää aiheesta oopperan. Hänen säveltäjäkollegansa arvelivat kuitenkin, ettei se toimi näyttämöllä.  Siinä on liian vähän toimintaa, se perustuu pääasiassa tunteisiin.  Tshaikovski aloitti kuitenkin sävellystyön. 

Kansallisoopperan esityksessä tulee hyvin esiin teoksen staattisuus varsinkin ulkoisilta puitteiltaan.  Lavastus on pelkistetty: lavalla on vain yksi tuoli, taustalla jonkinlainen ruohokenttä, jossa matala kukkula.  Kukkulaa hallitsee puistonpenkki. Näyttämön vastakkaisilla sivuilla on korkea pariovi.

Tätä askeettista maisemaa hallitsee musiikki, joka kertoo kaiken ja kuljettaa tarinaa eteenpäin.  Ollaan syrjäisellä maatilalla, jota hallitsee leskirouva Larina ja hänen kaksi tytärtään Tatjana ja Olga. Tatjana elää kokonaan haaveiden maailmassa, jonka hän on löytänyt kirjoista.  Olga on eläväisempi ja on enemmän "jalat maassa".

Naapurissa asuu nuori mies Lenski, joka on ihastunut Olgaan. Musiikki elävöittää tätä tunteiden maailmaa, niinkuin vain Tshaikovski osaa. Mieleenpainuvat sävelkulut osuvat suoraan sydämeen ja vievät mukanaan.  Pois tästä nykyisestä sekavasta maailmasta, johonkin mikä ei ole sanoin tavoitettavissa.

Lenski tulee vierailulle ystävänsä Oneginin kanssa. Onegin on sulavakäytöksinen maailmanmies. Tatjana näkee hänessä haaveidensa kohteen ja rakastuu päätä pahkaa.  Onegin on kuitenkin välinpitämätön, jolloin Tatjana kirjoittaa hänelle kirjeen kertoen tunteistaan (Kirjeaaria).  Onegin ei sittennkään lämpene vaan nuhtelee tyttöä. Tatjana vaipuu epätoivoon.

Järjestetään tanssiaiset, joihin Lenski ystävineen osallistuu (kuuluisa valssisävelmä, jota paljon soitetaan). Tanssin pyörteissä Lenski epäilee Oneginin yrittävän valloittaa Olgan. Syntyy riita, joka kärjistyy kaksintaisteluksi.  Molemmat osapuolet ovat kuitenkin hädissään eivätkä  haluaisi kaksintaistelua, hehän ovat edelleenkin ystäviä.  Mutta kun hanska on heitetty, ei sitä voi perua.  Ennen taistelua Lenski laulaa kuuluuisan aariansa, jossa hän muistelee mennyttä onnellista elämäänsä.  Taistelu päättyy Lenskin häviöön ja Onegin on epätoivoinen ystävänsä menetyksestä.  Hän lähtee taas kulkemaan maailmalle.

On kulunut vuosia ja Onegin palaa entisille kotipaikoilleen.  Hän tapaa yllättäen Tatjanan, joka on mennyt naimisiin ruhtinas Greminin kanssa.  Ruhtinas kertoo Oneginille tunteistaan Tatjanaa kohtaan kauniissa aariassa.  Onegin huomaa vasta nyt, mitä hän on menettänyt torjuessaan aikanaan Tatjanan rakkauden. Hän yrittää epätoivoisesti muuttaa tilanteen ja voittaa Tatjanan uudelleen. Tatjana pysyy kuitenkin lujana ja haluaa olla Greminille uskollinen.  Hän tunnustaa kuitenkin rakastavansa Oneginia, mutta luopuu hänestä.  Naiset ovat vahvoja tekemään vaikeita päätöksiä, kun miehet jäävät voimattomina vaikeroimaan!  Ooppera päättyy Oneginin epätoivoon.

Laulajat olivat osaksi venäläisiä, osaksi suomalaisia.  Kapellimestari oli venäläinen Mikhail Agrest. Kaikki lauloivat korvaahivelevän kauniisti. Tunnetuin lienee Lenskin aaria, jonka lauloi tässä Tuomas Katajala.

Tshaikovskin musiikki on aina tunteisiin vetoavaa, ei koskaan raakaa. Siinä on aina hienostunut sävy, kenties perintöä hänen äidiltään. jolla oli ranskalaisia sukujuuria.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvin olet sisällön kuvannut. Olin jokin aika sitten Metropoliassa, jossa eistettiin Jevgeni Onegin. Se oli täysosuma. Opinnäyte jonku esiintyjän osalta. Osa oli ortodoksisen kirkon kanttoreita. Aivan uskomattoman hieno esitys, venäjäksi tietysti. Joku ystävä joka oli nähnyt molemmat koki Metropolian esityksen jopa paremmaksi kuin oopperassa esitettävän. En tiedä itse, kun en oopperassa ole sitä nähnyt. Vieläkin muistot tuosta hyvästä esityksestä elävät mielessä. Tsaikovskin musiikki lumoaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olipa taitavasti esitetty taidearvostelu.
Ytimekäs, mutta kaiken kattava.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Bolshoi tulee esittämään Savonlinnaan heinäkuussa, nähdään siellä.

Jouko Helenius

Mielenkiintoista, että joku haluaa puhua muustakin kuin politiikasta. Onegin on mielioopperani, mutta haluan kertoa, miksi en aio mennä katsomaan.
Kun on venäläinen ooppera, pitää näkyä esim. pukuloistoa (kaupunkiaateliset/maalaisaateliset) jne. Se on yksi osa visuaalisuutta. Nyt muka viisas ohjaaja on karsinut yhden osan kokonaan pois. Kenelle ohjaaja on tarkoittanut luomuksensa? Jotta pystyy seuraamaan modernisointia pitää tuntea alkuperäinen juoni tosi hyvin. Olen nähnyt oopperan esim. Bolshoissa ja kaipaan täydellistä pukuloistoa. Se kyllä maksaa. Minusta oopperan kohokohta on lopussa eli Greminin aariassa. Vain harva basso pystyy sellaiseen tunne-erittelyyn, mitä osa vaatii. Puhumattakaan sitten muista keskeisistä aarioista.
Vanhojen oopperoiden modernisointi suomalaiselle yleisölle on vaarallista, koska se karkottaa lopunkin kiinnostuksen suuriin mestariteoksiin.
Tämä on yksi syy, miksi lopetin Savonlinnan, koska en saanut etukäteen tietoa ohjauksesta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ehkä Savonlinnassa tulevana kesänä sitä pukuloistoa sitten on nähtävänä. Yksinkertaistettu oli myös Metropolian näyttämö ja puvustus, ehkä maalaismainen enemmänkin.

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

Kiitos kommenteista. En ole käynyt Metropoliassa, ovatko siellä esittäjät musiikinopiskelijoita? Savonlinnaan tuskin tulee lähdettyä, hankala matka ja liput kalliita. Pukuloistoa ja kristallien säihkettä tähän oopperaan olisin kaivannut. Yleensä en pidä vanhojen oopperoiden modernisoinnista. Olen käynyt pari kertaa Finnkinon oopperaesityksissä ja ne ovat olleet upeita. Ne on taltioitu Metropolitan-oopperasta eivätkä tee ollenkaan elokuvan vaikutusta. Tuntuu kuin olisi paikan päällä. Nykyisin leffateattereissa on niin hyvät laitteet.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #6

Tässä Jevgeni Oneginissa oli jokunen lopputyötä tekevä opiskelija, muut esiintyjät jo konkareita esiintyjinä.